Fysiek, mentaal en emotioneel

Fysiek je eigen kracht ervaren door het boksen waarbij je zelfvertrouwen groeit, maar waar ook zelfbeheersing een belangrijke pijler is. Het ervaren van eigen kracht, maar ook het omgaan met je eigen kracht.

Mentaal het boksen beoefenen met je hoofd waarbij je zelfbewust bezig bent met je eigen lijf. De leerkracht/trainer biedt een oefening aan met een strategisch en tactisch plan of duidelijk leerdoel. Het bewust zijn van je emoties en hartslagmeters is een continu proces, maar ook een mentale keuze om deze te kunnen beheersen.

Emotioneel kennen we de vier basisemoties: bang, blij, boos en verdrietig. Deze emoties kunnen in je lijf oplopen met verschillende percentages. We verdelen deze percentages in 25%, 50%, 75% en 100%. Deze verschillende hartslagpercentages zeggen iets over in welke mate je gegrond bent, de hoogte van je ademhaling en je focus. Bij het geven van trainingen zijn de hartslag- en emotiekaarten een hulpmiddel, maar denk hierbij ook aan het hieraan gekoppelde geheugensteunkaartje.

Trainingen

Bij het aanbieden van de trainingen heb je als leerkracht/trainer altijd een fysiek, mentaal en emotioneel doel voor ogen welke in het begeleidings–/coachplan is opgenomen.

Bij het aanbieden van de Boksend Opvoeden-trainingen aan een leerling/deelnemer willen we dat het zelfvertrouwen, zelfbeheersing en zelfbewustzijn groeit. Hierdoor zal de leerling/deelnemer meer eigenwaarde ervaren en gestimuleerd worden met aangereikte tools om zijn emoties en hartslagen te herkennen. Vanuit gegrondheid, lage ademhaling, focus, mentale en fysieke kunnen zij keuzes maken en weten ze de emoties te reguleren of herkennen.

Gronden

Gronden is een proces van dynamisch contact met de aarde, met haar vormen, grenzen en beperkingen. Hierbij voel je de grond onder je voeten en heb je contact met de grond. Je zet je voeten iets uit elkaar en houdt je knieën licht gebogen.

Je brengt je ademhaling naar je buik waardoor je nog beter de grond onder je voeten voelt en stevig staat. Adem diep door je neus, adem rustig uit en breng je adem naar je buik. Je brengt je adem naar je buik waardoor je je lichaam rustig maakt en beter kunt nadenken. Je kiest er mentaal voor om je lichaam tot rust te brengen op het moment dat je ademhaling hoog in je lichaam zit en je borstkas tekeer gaat. Als je adem hoog zit, kun je positieve spanning of negatieve spanning hebben. Ook is het mogelijk dat je je lichamelijk behoorlijk hebt ingespannen. Wat zijn jouw triggers waardoor je ademhaling te hoog komt? Het herkennen van spanning in je lijf en daarop reageren, is essentieel.

Ademhaling

Op het moment dat je spanning heel hoog is omdat je overstuur bent, laten we zeggen hartslag 100%, ben je niet in staat om na te denken en mentaal overwogen keuzes te maken. Je zult je eerst moeten gronden en je ademhaling moeten reguleren.

Op het moment dat je je ademhaling hebt gereguleerd en naar je buik hebt gebracht, heb je je lichaam tot rust gebracht. Je bent weer gegrond. Belangrijk is dat je weet hoe je je lichaam rustmomenten kunt gunnen waardoor je wellicht minder snel op je triggers reageert. Door de aangeboden oefeningen in de training en evaluatiemomenten in te lassen, wordt het zelfbewustzijn gestimuleerd. Door confrontatie-oefeningen aan te bieden waarbij het hartslag de 75-100% bereikt, kan er in alle veiligheid geoefend worden om de ademhaling te controleren naar hartslag 25% of 50%. Te allen tijd moet je weer gegrond zijn en de ademhaling gecontroleerd hebben om keuzes te maken. Hoe vaker dit proces geoefend wordt in en buiten de training om, hoe meer het zelfvertrouwen en zelfbeheersing en zelfbewustzijn groeit.